Μπορεί το ατοπικό έκζεμα να είναι η αιτία καταγμάτων;


Ο κίνδυνος οποιουδήποτε κατάγματος είναι μεγαλύτερος κατά 13% στους ανθρώπους με ατοπικό έκζεμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, που κάνει αυτή τη συσχέτιση. Έως τώρα το ατοπικό έκζεμα δεν θεωρείτο παράγοντας κινδύνου για κατάγματα, αλλά η νέα μελέτη ίσως οδηγήσει σε νέες ιατρικές συστάσεις.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας Σίνεαντ Λάγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Allergy and Clinical Immunology», βρήκαν ότι για τους ενήλικες με σοβαρό έκζεμα ο κίνδυνος κατάγματος του ισχίου είναι κατά 50% μεγαλύτερος, της λεκάνης κατά 66% και της σπονδυλικής στήλης κατά 100%, σε σχέση με όσους δεν έχουν έκζεμα. Πάντως ο απόλυτος κίνδυνος κατάγματος παραμένει χαμηλός.

Μπορεί το ατοπικό έκζεμα να είναι η αιτία καταγμάτων;

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει σχέση ανάμεσα στο ατοπικό έκζεμα και στην οστεοπόρωση, μια πάθηση που εξασθενεί τα οστά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι το έκζεμα προηγείται των καταγμάτων (άρα μπορεί να είναι η αιτία), καθώς επίσης ότι ο κίνδυνος κατάγματος μεγαλώνει όσο πιο σοβαρό είναι το έκζεμα.

Το ατοπικό έκζεμα είναι συνήθης δερματική πάθηση, που εμφανίζεται περίπου στο ένα πέμπτο των παιδιών και στο ένα δέκατο των ενηλίκων και γίνεται ολοένα πιο συχνή διεθνώς. Από όσους έχουν έκζεμα, το 30% έχουν μέτρια έως σοβαρή κατάσταση, ενώ το 5% αρκετά σοβαρή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη φαγούρα, πόνο, αϋπνία, χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είναι το 3D δέρμα η λύση στην αποκατάσταση από πληγές;

Κάταγμα ισχίου: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Πώς εκδηλώνεται το έκζεμα στο δέρμα και ο ρόλος των λεμφοκυττάρων

Ατοπικό έκζεμα στα μωρά: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Source link

Next Post

3 ερωτήματα για να απαντήσεις αν θες να βελτιώσεις τη σχέση σου

Έχω μια σχέση 2 χρόνια και κάτι. Μετά από πολλά εμπόδια, είμαστε ακόμα μαζί. Απλά με προβληματίζει ότι εγώ έχω κάνει πολλές θυσίες για εκείνον και ενώ πιστεύω πως με αγαπάει, βλέπει μόνο τα «κακά» στους άλλους παρά τα «καλά». Πολλές φορές νιώθω ότι μου «κόβει» τα φτερά, χωρίς […]
3 ερωτήματα για να απαντήσεις αν θες να βελτιώσεις τη σχέση σου