Να γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψεις το αναθεματισμένο κάπνισμα

Να γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψεις το αναθεματισμένο κάπνισμα
Είναι δύσκολο να κόψεις το αναθεματισμένο κάπνισμα και οι Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουισκόνσιν ανακάλυψαν πρόσφατα ακόμη ένα λόγο για τον οποίο είναι τόσο δύσκολο να ξεφορτωθείς τα τσιγάρα: Όταν κόψεις το τσιγάρο για πρώτη φορά, θα σου είναι πολύ δύσκολο να απολαύσεις πράγματα που συνήθως απολαμβάνεις.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, οι καπνιστές που προσπάθησαν να κόψουν το τσιγάρο ανέφεραν πως δυσκολευόντουσαν να απολαύσουν διάφορα πράγματα που κάνουν σε καθημερινή βάση, αυτό ονομάζεται ανηδονία και την πρώτη εβδομάδα που κόβεις το τσιγάρο, είναι στο εκατό τοις εκατό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός σου ξαφνικά στερείται της νικοτίνης, και ως γνωστών η νικοτίνη είναι η χημική ουσία των τσιγάρων που ενισχύει όλα τα καλά συναισθήματα, λέει η συντάκτρια της μελέτης Jessica Cook.

Η νικοτίνη διεγείρει τα βασικά κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, κάτι το οποίο για εμάς είναι ενδιαφέρον μιας και μέσα από αυτό βρίσκουμε ένα σωρό λύσεις, και όχι μόνο για τους καπνιστές αλλά και για όσους κάνουν χρήση ναρκωτικών, λέει η Cook.

Οι άνθρωποι οι οποίοι ανάβουν τσιγάρο απευθείας μετά από μια άσκηση ή όταν ξεκουράζονται από τη δουλειά, γι’ αυτούς θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να το κόψουν. Τόσο δύσκολο μάλιστα, που πολύ πιθανόν την πρώτη κιόλας εβδομάδα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους.

Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι η ανηδονία είναι προσωρινή και αρχίζει να αντικαταστήτε από τον οργανισμό μετά την πρώτη εβδομάδα. Ωστόσο αν προσπαθείς να το κόψεις, την πρώτη εβδομάδα δεν θα πρέπει να καπνίσεις ούτε ένα τσιγάρο, γιατί μόνο έτσι θα γίνει πιο εύκολο να συνεχίσεις χωρίς αυτό.

Η αδυναμία αυτή για να βιώσεις την ευχαρίστηση διαφόρων πραγμάτων αρχίζει να πηγαίνει στα κανονικά της επίπεδα περίπου μια εβδομάδα μετά την απόλυτη διακοπή του τσιγάρου, λέει η Cook.

Συζήτησε με τον γιατρό σου και προσπαθήστε να βρείτε μια μορφή αντικατάστασης της νικοτίνης η οποία θα είναι η καλύτερη για εσένα. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να κόψεις το κάπνισμα – αν και το καλύτερο είναι το πείσμα – μπορείς να δοκιμάσεις τσίχλες, τσιρότα, αντικαπνιστικά στοματικά σπρέι και άλλα πολλά.

Να γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψεις το αναθεματισμένο κάπνισμα
5 (100%) 2 votes

Περισσότερα από Παναγιώτης Σακαλάκης

15 μικρά πράγματα που για αυτήν είναι μεγάλα (θα σε εκτιμήσει)

Τα μικρά πράγματα που κάνεις για μια γυναίκα, συνήθως είναι αυτά τα...
Διάβασε τη συνέχεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *