Ποιο είναι καλύτερο: Το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο;

Ποιο είναι καλύτερο: Το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο; - Homeboy
Εάν είσαι ένας από τους πολλούς που εξακολουθούν να έχουν την απορία για το αν το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο υγιής, τότε σε διαβεβαιώνω πως δεν είσαι ο μόνος. Κάθε χρόνο το ποσοστό ανθρώπων που πίνουν εμφιαλωμένα νερά λιγοστεύει – φταίει η οικονομική κρίση; Ίσως. Ή μπορεί πολύ απλά και τα δύο νερά να είναι το ίδιο υγιείς και να μην αποτελεί πρόβλημα η επιλογή.

Σύμφωνα με την εταιρεία Harris Interactive Poll, από το 2010 και μετά, ο κόσμος σταμάτησε να αγοράζει πολλά εμφιαλωμένα νερά και άρχισε να πίνει περισσότερο νερό από τη βρύση.

Τις περισσότερες φορές, το νερό της βρύσης είναι εξίσου ασφαλές με το εμφιαλωμένο νερό, λέει ο Mae Wu, ένας δικηγόρος από το «Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας Πόρων» που επίσης εργάζεται στην «Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA)».

Χάρη στις αυστηρές προδιαγραφές που επιβάλλονται για το νερό βρύσης από δημόσιους οργανισμούς υγείας, το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι απαραίτητα ασφαλέστερο και καθαρότερο από το νερό βρύσης υπό κανονικές συνθήκες. Μάλιστα, μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία, η ‘Groupfound Environmental Working’ αναφέρει πως τα επίπεδα μόλυνσης είναι μεγαλύτερα στο εμφιαλωμένο νερό παρά στο νερό της βρύσης αφού βρήκαν συστατικά στα εμφιαλωμένα νερά τα οποία απαγορεύονται να υπάρχουν στο νερό βρύσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πίνεις εμφιαλωμένο νερό. Παρά όμως τις λίγες ανέκδοτες αναφορές που έχουν γίνει επί τα χρόνια, η «Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)» λέει πως οι κανονισμοί τους διέπουν την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού και είναι εξίσου αυστηρές όπως ακριβώς οι κανονισμοί της EPA για το νερό βρύσης.

Διάβασε επίσης: 5 τρόποι για να παραμείνεις νέος και σε φόρμα

Τα μπουκάλια, ωστόσο, δεν βοηθάνε και πολύ το περιβάλλον, οπότε παρακάτω σου έχουμε τέσσερις λόγους για να βεβαιωθείς ότι το νερό της βρύσης κατέχει την ισοτιμία του σε σύγκριση με το εμφιαλωμένο νερό αλλά και να μάθεις ποιο είναι πιο υγιές για τον οργανισμό σου.

Σκέψου το νερό της βρύσης ως τον ταχυδρομικό σου κώδικα

Εάν ζεις σε μια αγροτική περιοχή, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθείς από το νερό βρύσης λόγο των φυτοφαρμάκων, ο Wu εξηγεί. Για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, καλό είναι να ζητήσεις από τις τοπικές αρχές του νερού σου να το ελέγξουν – κάτι το οποίο το κάνουν τελείως δωρεάν, λέει. Τέλος, οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, είναι τυχεροί, λέει ο Wu, αφού να φανταστείς πως τεράστιες πόλης όπως η Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο έχουν από τα καθαρότερα νερά της Αμερικής. Άρα, σε όσο πιο μεγάλη πόλη μένεις, τόσο το καλύτερο.

Μάθε από που προέρχεται το νερό σου

Εάν το νερό σου έρχεται από κάποιον ιδιωτικό τομέα όπου δεν ρυθμίζεται σωστά, θα μπορούσες να είσαι σε μεγάλο κίνδυνο από το χλώριο και άλλες πτητικές οργανικές χημικές ουσίες, λέει ο Wu. Εάν το σπίτι σου χτίστηκε πριν από το 1970, οι σωλήνες που χρησιμοποιείς είναι από μόλυβδο, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχτεί ακόμη χειρότερο. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει H20, οπότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι α) αν το σπίτι είναι δικό σου, τότε γνωρίζεις από που προέρχεται το νερό, β) εάν νοικιάζεις, καλό είναι να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη σου. Ωστόσο ο Wu λέει πως αν το σπίτι είναι πολύ παλιό ή το νερό έρχεται από ιδιωτικό τομέα, καλό είναι να σταματήσεις να πίνεις το νερό βρύσης. Η να κάνεις το παρακάτω:

Σκέψου να βάλεις φίλτρο στη βρύση σου

Εάν πιστεύεις λοιπόν ή έχεις αποδείξει πως το νερό σου είναι μολυσμένο, ένα φίλτρο θα κάνει τη δουλειά και με το παραπάνω. Εταιρείες όπως η ZeroWater ή η Brita θα σου εξασφαλίσουν τον απαραίτητο εφοδιασμό. Λόγο του ότι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε τέτοιες εταιρείες, μπορείς πολύ εύκολα να παραγγείλεις το φίλτρο της επιλογής σου. Ο Wu λέει επίσης πως πάρα πολλές εταιρείες στον κόσμο για να γλιτώσουν λεφτά, απλά καθαρίζουν το νερό βρύσης μέσω φίλτρων και στη συνέχεια το πουλάνε ως εφυαλωμένο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το εφυαλωμένο νερό είναι καλύτερο

Οι άνθρωποι οι οποίοι λαμβάνουν χημειοθεραπείες για καρκίνο ή έχουν λάβει κάποια μέτρα από το γιατρό λόγο αρθρίτιδας, HIV ή άλλων καταστάσεων, καλό είναι να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό διότι δεν είναι σίγουρο το πόσο καλά μπορεί να τους προστατέψει ένα απλό φίλτρο στη βρύση.

Ποιο είναι καλύτερο: Το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο;
5 (100%) 3 votes

Ετικέτες
,
Περισσότερα από Παναγιώτης Σακαλάκης

5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αλλάξεις για μια γυναίκα

Για να καταφέρεις να κερδίσεις και να κρατήσεις κοντά σου την γυναίκα...
Διάβασε τη συνέχεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *