Πριν τους φορέσετε, διαβάστε τι πρέπει να ξέρετε


Φακοί επαφής: Πόσο πρέπει να προσέχετε όταν τους χρησιμοποιείτε; Μια περίεργη είδηση είδε το φως της δημοσιότητας πριν από κάποιον καιρό, καθώς έγινε γνωστό ότι μια 67χρονη γυναίκα στη Μεγάλη Βρετανία πήγε για μια εγχείρηση ρουτίνας για καταρράκτη και βρέθηκε να της αφαιρούν… 27 φακούς επαφής από τα μάτια της!

Η γυναίκα, όπως δήλωσε, ένιωθε μια ενόχληση στα μάτια της, αλλά πίστευε ότι η ενόχληση αυτή ήταν λόγω γήρατος.

Tips για να μη…  βρεθείτε σε παρόμοια κατάσταση

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, όπως ήταν αναμενόμενο και με αυτή την αφορμή σας συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε διάφορα tips για τους φακούς επαφής, ώστε να μην βρεθείτε σε… παρόμοια κατάσταση!

  • Μη φορέσετε τους φακούς σας για περισσότερο χρόνο, απ΄ όσο σας έχουν προτείνει οι ειδικοί και σίγουρα όχι για περισσότερο από 16 ώρες ημερησίως. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να μην κοιμάστε φορώντας τους φακούς.
  • Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα χέρια σας πριν τοποθετήσετε τους φακούς στα μάτια σας
  • Ποτέ μην μακιγιάρεστε στην περιοχή των ματιών, εάν δεν έχετε πρώτα τοποθετήσει τους φακούς σας.
  • Μην κολυμπάτε, ενώ φοράτε φακούς επαφής
  • Να κάνετε αντικατάσταση στη θήκη των φακών επαφής σας τακτικά, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης
  • Εάν τυχόν έχετε σημάδια ερυθρότητας, νιώθετε πόνο ή αισθάνεστε απώλεια στην όρασή σας, τότε συμβουλευτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σας
  • Κάντε τακτικούς ελέγχους στα μάτια σας
  • Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφιβολίας βγάλτε τους φακούς σας

Επιπλέον πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε:

Οι φακοί επαφής και το νερό δεν πάνε μαζί. Εάν δεν έχετε το υγρό για τους φακούς επαφής μαζί σας, μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης! Έχετε στο μυαλό σας ότι το νερό έχει ορισμένες φορές μικρόβια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές οφθαλμολογικές λοιμώξεις. Φυσικά, ούτε το σάλιο ενδείκνυται στην περίπτωση των φακών επαφής.

Οι έφηβοι μπορούν να φορούν φορούν φακούς, εφόσον είναι έμπιστοι στο πως να τους φροντίζουν. Μια καλή επιλογή είναι οι φακοί επαφής μιας ημέρας, οι οποίοι δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καθαρισμό ή φροντίδα. Εννοείται ότι θα πρέπει να τους γίνει ξεκάθαρο να μην χρησιμοποιούν τους φακούς φίλους τους.

Φορέστε τα γυαλιά σας:

Μπορεί οι φακοί επαφής να είναι βολικοί, όμως θα πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε τα γυαλιά σας, καθώς τα μάτια χρειάζονται διάλειμμα από τους φακούς. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου με προστασία.

Διακοσμητικοί φακοί επαφής:

Μπορεί να ακούγεται δελεαστικό να αλλάζετε το χρώμα των ματιών σας, όποτε θέλετε, θα πρέπει να το κάνετε με προσοχή. Αυτού του είδους οι φακοί επαφής είναι ασφαλείς, αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε πρώτα τον οφθαλμίατρο σας, πριν τους αγοράσετε και για να το κάνετε θα πρέπει να έχετε την ιατρική του συνταγή.

Πριν τους φορέσετε, διαβάστε τι πρέπει να ξέρετε

Φακοί επαφής και οθόνες:

Οι άνθρωποι στις ημέρες μας περνούν ώρες μπροστά σε υπολογιστές, τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα. Αυτός ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια και να επιβαρύνει τα μάτια. Γι΄ αυτούς τους λόγους θα πρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα.

Επιμέλεια: Σέβη Σαλαγιάννη

Με πληροφορίες από webmd.com, bbc.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι φακοί επαφής για τα μάτια μας;

Φακοί επαφής: Γιατί δεν πρέπει να τους φοράμε μετά τη λήξη τους

Κοιμάστε με τους φακούς επαφής; Δείτε από τι κινδυνεύετε

 

Source link

Next Post

Μπορείς να τις προλάβεις αλλάζοντας τρόπο ζωής;

Πρόληψη στην Ιατρική σημαίνει λήψη και εφαρμογή μέτρων για την παρεμπόδιση της εμφάνισης ενός νοσήματος ή την επίτευξη ύφεσής του ή την παρεμπόδιση της εξέλιξης ενός νοσήματος. Αν αλλάξεις τρόπο ζωής, μπορείς να προλάβεις κάποιες ασθένειες και να ζεις γενικώς πιο υγιεινά. Γράφει ο Δρ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος, Ρευματολόγος Γενικά, […]